Eigenlijk

'Eigenlijk is geen echt woord’ zei hij, ‘het voegt niets toe, het heeft geen betekenis’
Het is al enkele jaren gelden dat hij het zei en telkens als ik het woord ‘eigenlijk’ gebruik, denk ik eraan.
Ik gebruik het woord graag, ik gebruik het vaak als bijwoord en je zou het weg kunnen laten, maar het maakt een zin anders.
Als ik zeg: ik vind dat niet prettig’, klinkt dat heel anders dan ‘ik vind dat eigenlijk niet prettig’. Het maakt een zin zachter, je zegt hetzelfde op een iets subtielere manier.
Ik dacht er dit weekend weer aan, toen ik verder weg een brocante bestelling van eerder op ging halen bij een van mijn inkoopadressen. Ik zou niet langer weg blijven dan nodig, want ik zou niet op inkoop gaan.
Zoals altijd stel ik de navigatie in en onderweg na enige tijd zie ik dat de navigator een andere route heeft gekozen. En na een tijdje rijden zie ik naast de weg een antiekzaakje liggen waarvan ik het bestaan nog niet wist. Aan de buitenkant ziet het er niet bijzonder uit en omdat ik mij voorgenomen had om vandaag niet op inkoop te gaan, rijd ik door. Maar het is net alsof iemand op de rem trapt, aan het stuur trekt en mij doet omkeren. Ik twijfel, Ik zou eigenlijk niet op inkoop gaan. Zoveel gekocht de laatste tijd en er ligt nog zoveel dat schoongemaakt en geprijsd moet worden.
Maar zoals dat altijd gaat, stroomt het bloed waar het niet gaan kan…
Ik stuur Jos een appje dat het wat later wordt. Hij appt terug: ‘eigenlijk zou je niet op inkoop gaan…’
‘Nee, eigenlijk niet, ik ga ook alleen even op verkenning uit’.
Maar ja, dan ben ik natuurlijk verloren en mijn voornemen verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Ik ben terecht gekomen in een walhalla van prachtige antiek. Eigenlijk is het meeste veel te duur voor mij. Maar na wat rondkijken en onderhandelen, heb ik de auto aardig vol en ben ik erg tevreden met mijn aanwinsten. Mooie items voor de open dagen. En als ik mijn bestelling later opgehaald heb, zit de auto aardig vol.
Ik voel me eigenlijk een beetje schuldig als ik veel later thuiskom dan gepland.
Maar Jos maakt er geen punt van en samen pakken we alles uit. Het voelt nog elke keer als een feestje, dat uitladen en alles bekijken.
Ook al is het allemaal voor de verkoop, ik mag er eerst zelf een tijdje van genieten. En die spullen die voor de open dagen bestemd zijn, staan hier nog een hele tijd en eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg…

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd