Balans

Wat geniet ik van dit weer. Heerlijk om in de tuin te ‘wonen’.  S ’Ochtends in het zonnetje en in de middag in de schaduw onder de notenboom. Vroeg in de ochtend doe ik mijn brocante werk en daarna neem ik wat extra vrije tijd.
Het is een op en aan vliegen van meesjes, roodborstjes en winterkoninkjes. En gelukkig  zijn dit jaar ook de merels erbij. Ik zou wel eens willen weten hoeveel nestjes er in onze tuin zijn. Brocante fotograferen lukt prima, maar al die vogels en insecten zijn altijd weg voordat ik een foto gemaakt heb. Misschien heb ik er het geduld ook niet voor.
De eerste meesjes zijn uitgevlogen… foto’s mislukt…
Van de andere kant is er ook die droogte. De wadi achter onze tuin ligt bijna helemaal droog en dat kwam nog niet eerder voor. De kikkers die ik dagelijks hoorde kwaken zijn stil geworden. Ik denk dat ze het niet overleefd hebben.
Ik had al opgeschreven dat het paartje wilde eenden al dagen niet meer te bekennen waren, dat ze vanwege de droogte waarschijnlijk ook vertrokken waren. En over de reiger die zich ook al niet meer laat zien.  En juist als ik een foto van het bijna droog liggende waterbekken wil maken, zie ik ze zitten tussen het riet. Muisstil. Zou ze aan het broeden zijn? De mooie planten die in het water groeien verdwijnen langzaam. Het is net of de natuur hier haar balans verliest. En zo bezorgt dat warme droge weer mij niet alleen ontspanning, maar er ontstaat er ook een onrust in mij.
En terwijl ons pas nieuwe groene grasveldje langzaam bruin wordt omdat men vraagt verstandig en zuinig met water om te gaan, wordt er in Nederland meer water verbruikt dan ooit.
Net zoiets als het handhaven van die anderhalve meter voor onze eigen gezondheid en die van anderen. Het lijkt soms alsof ik nog de enige ben.
Tussen het geroep om mij heen van ‘iedereen moet maar doen wat hij of zij juist acht’, probeer ik een gezonde balans te houden.
Ik blijf nog lekker veel thuis en daar een terrasje pikken is helemaal niet verkeerd. Met een boekje en een glas verse muntthee, van munt uit eigen tuin, is het hier heel gemakkelijk vol te houden. De telefoon naast mij voor als er een bestelling binnenkomt.
Het is immers een gewone werkdag voor mij. Ik ben blij met mijn webwinkel. Het wordt absoluut leger hier, maar ik ben nog niet door de voorraad heen. En écht op inkoop gaan, komt later wel weer.
Nu geniet ik van dat beetje extra vrije tijd. Dat houdt mij heerlijk in balans.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd