Aandenken

Het laat me niet los, het kleine antieke lijstje met kunstwerkje van echt haar.
Het geeft mij stof tot mijmeren..
ik kocht het omdat ik het mooi vond en ik weet ook dat het een aandenken aan een overleden geliefd persoon is geweest.
Dat deed men vroeger, de haren van de overledene laten verwerken tot een mooi kunstwerk. Een mooi aandenken, subtiel en zo dichtbij….
Pas als ik ermee thuiskom ga ik het, net zoals mijn andere schatten, goed bekijken.
En dan zie ik achter het bolle glaasje in mooi handschrift staan dat het de haartjes zijn van een baby’tje van een half jaar uit 1873. En dat raakt me. Wat zal dit een verdriet met zich mee gebracht hebben. Ik stel me voor hoe iemand ( meestal een non in een klooster) dit met veel liefde gemaakt heeft voor de ouders waarvoor  de muziek van het leven niet meer hoorbaar was. Zij zullen dit lijstje met de haartjes van hun kindje zo gekoesterd hebben.
Maar dan sterft een familie uit of hechten nabestaanden geen waarde meer aan een aandenken omdat het hun niets zegt. En dan is alle waarde verloren, het wordt weggegooid of verdwijnt op een zolder en wordt het uiteindelijk misschien verhandeld
Dit kwam bij mij terecht via een antiquair, niet als aandenken natuurlijk. Maar buiten een te verkopen product, hecht ik er waarde aan. Een niet in geld uit te drukken waarde, maar een waarde die van binnen komt, een innerlijke waarde.
Het verdriet dat eraan kleefde is allang verdwenen en ik koester enkel nog de schoonheid.
Ooi begreep ik niet hoe een aandenken zomaar op ‘straat’ terecht kon komen.
Maar zullen onze kinderen het naaischaartje en vingerhoedje van mijn oma nog koesteren en het als een aandenken zien? Van een oude oma die ze zich niet herinneren?
En de schilderijtjes van papa en mama die in de huiskamer hingen toen ik klein was? Waar ik als kind mooie verhalen bij verzon? Als het hun stijl niet is, zullen ze zeker naar elders verhuizen.
Ooit zullen al onze spullen in de vergetelheid raken. En omdat het nu eenmaal zo gaat, zijn wij in de gelegenheid om zoveel mooie antieke en brocante producten te kopen en verkopen waardoor het een andere dimensie krijgt. Het gaat zo vaak om iets wat ooit een aandenken van iemand was. En juist dat mysterieuze maakt het vaak nog unieker.
Maar zo’n haarstukje blijft heel speciaal, het gaat als aandenken verder dan een foto, zoveel tastbaarder

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd